Paul Osborne, Vodja vzdrževanja pri podjetju Aermec UK, opisuje pomembnost rednega vzdrževanja toplotnega izmenjevalnika, ki je dostikrat povsem zanemarjeno. Čiščenje toplotnih izmenjevalnikov v okviru rednega vzdrževanja prezračevalne naprave zagotavlja večji prihranek energije.

Zaradi vse višjih stroškov zdravstvenega varstva poskušajo bolnišnice racionalizirati postopke, da bi na ta način lahko namenili več denarja za oskrbo bolnikov. Prezračevalna naprava je velik porabnik energije in njeno obratovanje precejšen strošek, ki bi ga upravljavci objektov lahko znižali za do 30 %, če bi vključili čiščenje toplotnih izmenjevalnikov v programe preventivnega vzdrževanja.

Kakšen strošek pravzaprav predstavljajo umazani toplotni izmenjevalniki za bolnišnico? Ne veste? Niste edini. Čiščenje toplotnih izmenjevalnikov je opravilo, ki ga vzdrževalci med vzdrževanjem največkrat prezrejo. Bolj kot so izmenjevalniki umazani, tem večja je poraba energije kompresorja, hkrati pa se zmanjša sposobnost prenosa toplote, sestavni deli so dodatno obremenjeni in poveča se možnost nastanka okvar ter stroškov za popravilo.

Eno najlažjih in najbolj stroškovno učinkovitih opravil za povečanje energetske učinkovitosti prezračevalne naprave je redno preverjanje toplotnih izmenjevalnikov in po potrebi njihovo čiščenje. Umazani toplotni izmenjevalniki lahko vplivajo na energetsko učinkovitost, življenjsko dobo sistemov prezračevalnih naprav in kakovost bivanja v prostorih. Vse prepogosto se zgodi, da vzdrževalci čiščenje toplotnega izmenjevalnika preprosto prezrejo ali zaradi čim nižjih stroškov vzdrževanja preložijo njihovo čiščenje za nedoločen čas. Toda takšno ravnanje je lahko zelo neekonomično.

Načrtovano preventivno vzdrževanje

Pri upravljanju objektov je preventivno vzdrževanje ključni element in najboljši način za zagotavljanje optimalne učinkovitosti in dolge življenjske dobe prezračevalne naprave ter njenega delovanja brez napak. Kljub temu pa se zaradi zniževanja stroškov prevečkrat zgodi, da čiščenje toplotnih izmenjevalnikov prezračevalnih naprav in kondenzatorjev ni predvideno v načrtu – čeprav lahko umazani izmenjevalniki povečajo porabo energije kompresorja za kar 30 %. Na dolgi rok nas umazani toplotni izmenjevalniki lahko stanejo več.

"

Zaradi zniževanja stroškov se prevečkrat zgodi, da čiščenje toplotnih izmenjevalnikov prezračevalnih naprav in kondenzatorjev ni predvideno v načrtu - čeprav lahko umazani izmenjevalniki povečajo porabo energije kompresorja za kar 30 %.

Študija združenja ASHRAE (American Society of Heating, Refrigeration and Air Conditioning Engineers) je pokazala, da lahko čiščenje toplotnih izmenjevalnikov kot dobra praksa vzdrževanja izboljša energetsko učinkovitost za 10 do 15 %.

Vendar čiščenja ne potrebujejo le stari sistemi. Zaradi napredka tehnologije se je učinkovitost prezračevalnih naprav sicer močno izboljšala, vendar se sistemom z višjimi ocenami SEER zmanjša učinkovitost, če morajo obratovati v težjih pogojih, kot je potrebno; zato bodo novejši in bolj učinkoviti prezračevalni sistemi imeli več koristi od rednih pregledov in čiščenja kot njihove starejše različice.

Ob naraščajočih stroških in vse večjih pričakovanjih glede opreme si noben upravitelj objektov ne more privoščiti vzdrževanja brez čiščenja toplotnih izmenjevalnikov; zaradi umazanih izmenjevalnikov se lahko nepričakovano povišajo zneski računov za energijo in zmanjša splošna raven učinkovitosti sistema hlajenja.

Čiščenje preloženo zaradi zmanjševanja stroškov

Vse preveč pogosto se dogaja, da čiščenje toplotnih izmenjevalnikov ni vključeno v načrt preventivnega vzdrževanja, poudarja Paul Osborne, vodja servisnih storitev v podjetju Aermec:

»Načrtovalci programov preventivnega vzdrževanja se običajno ukvarjajo z obratovanjem celotnega sistema, natančneje z mehanskimi in električnimi vidiki obratovanja, ker pa morajo zniževati stroške pogodb o vzdrževanju, čiščenja toplotnih izmenjevalnikov ne vključijo v svoj načrt ali ga preložijo v prihodnost.«

»Dejstvo je, da se toplotni izmenjevalniki umažejo, in res je, da so pogosto na težko dostopnih mestih. Delo je zelo zahtevno, pogosto neprijetno in zahteva posebne spretnosti vzdrževalca zaradi varnosti ter preprečevanja morebitnih poškodb občutljivih delov, kot so lamele.«

Ali je čiščenje toplotnih izmenjevalnikov res tako pomembno in ga morate prepustiti strokovnjakom? Absolutno da, kot pojasnjuje Paul Osborne: Na površini toplotnih izmenjevalnikov se bodo sčasoma nabrali onesnaževalci, ki imajo izolacijski učinek. Tako se zmanjša razpoložljiva površina za prenos toplote, to pa povzroči prekomerno porabo energije, slabo delovanje sistema in skrajša življenjsko dobo opreme. »Prezračevalna enota je velika naložba za bolnišnice, zato je njena optimalna učinkovitost vse leto ključnega pomena.« Skozi toplotne izmenjevalnike, prek katerih poteka prenos toplote, hladilne naprave prečrpajo velike količine zraka. Na njih se nabirajo onesnaževalci, kot so prašni delci, splošne umazanija iz ozračja, drobci rastlin in cvetnega prahu, ki se lahko prenašajo v prostor. V obmorskih krajih pa dodatno težavo predstavlja sol v ozračju in včasih celo iztrebki galebov!

Okvara opreme

Toplotni izmenjevalniki so izpostavljeni nefiltriranemu zraku. Na njih se brez izjeme redno kopičijo odpadki ter drugi onesnaževalci. Ko se umažejo, je obratovanje kompresorjev za enako količino hlajenja toliko težje. Zamašeni izmenjevalniki lahko povzročijo številne težave, med drugim:

  • zmanjšajo prenos toplote
  • zmanjšajo zmogljivost hlajenja
  • povečajo porabo energije
  • povzročijo okvare sestavnih delov
  • zmanjšajo energetsko učinkovitost
  • skrajšajo življenjsko dobo sistema

Če izmenjevalnikov dlje časa ne pregledujemo in pustimo, da se na njih kopiči umazanija, se lahko oprema pokvari in povzroči izpad delovanja sistema. Umazani toplotni izmenjevalniki imajo lahko tudi vpliv na ljudi. Slabo delujoča prezračevalna naprava negativno vpliva na počutje ljudi v stavbi: zaposleni so manj produktivni in bolniki se počutijo manj udobno.

Čeprav vzdrževalci vedo za prednosti čiščenja toplotnih izmenjevalnikov, jih v mnogih objektih redko, slabo ali nepravilno čistijo. Na njih se nabirajo onesnaževalci, kar povzroča korozijo in skrajša njihovo življenjsko dobo.

"

Če izmenjevalnikov dlje časa ne pregledujemo in pustimo, da se na njih kopiči umazanija, se lahko oprema pokvari in povzroči izpad delovanja sistema

Pogostost čiščenja

Pogostost čiščenja toplotnih izmenjevalnikov je odvisna od okoljskih dejavnikov. V Združenem kraljestvu je na primer čiščenje priporočljivo po končani sezoni cvetnega prahu. Cvetni prah se hitro nabere in na površini ustvari debelo plast. Na večini lokacij je priporočljivo čiščenje dvakrat letno, bolnišnice, ki pa si ne morejo privoščiti nobene prekinitve obratovanja ali zmanjšanja ugleda, morajo izmenjevalnike čistiti tudi bolj pogosto. Ustrezen načrt čiščenja je lažje pripraviti, če poznate okolje, v katerem obratuje prezračevalni sistem, nekaj pa vam bodo pomagale tudi izkušnje.

Za zmanjšanje stroškov vzdrževanja so se nekatera podjetja sama lotila čiščenja toplotnih izmenjevalnikov, vendar je to najbolje prepustiti strokovnjakom. Uporaba visokotlačnih čistilnikov lahko na primer naredi več škode kot koristi. Previsok pritisk namreč zlahka poškoduje izmenjevalnik in potisne umazanijo globlje med lamele, da jo je še težje odstraniti. Nepravilna uporaba tekočin lahko povzroči korozijo in/ali ogrozi varnost obratovanja.

Optimalna učinkovitost obratovanja sistema

Čisti toplotni izmenjevalniki so torej ključnega pomena za vzdrževanje optimalne učinkovitosti obratovanja sistema. Njihovo čiščenje morate vključiti v svojo strategijo upravljanja sredstev. Mnogi proizvajalci ponujajo različne pakete storitev in vzdrževanja. Odvisno od lokacije in načina uporabe ponujajo tudi možnost izdelave prevleke toplotnega izmenjevalnika.

Ne pozabite pa tudi na druge sestavne dele. Z nadgradnjo kondenzatorja in ventilatorjev prezračevalne naprave lahko še povečate učinkovitost. Namesto da kupite nov komplet, lahko z nadgradnjo prihranite denar in tudi energijo. EC ventilatorji zagotavljajo enako moč kot AC ventilatorji za manjšo vhodno moč in porabijo 70 % manj energije. Z EC ventilatorji se izboljša pretok zraka in dosežete lahko znatne prihranke energije.

Na podlagi pregleda mesta uporabe bo strokovnjak lahko pripravil načrt opreme v vašem objektu, vam priporočil ustrezne nadgradnje in/ali zamenjave za optimizacijo učinkovitosti.

Kot pri vseh mehanskih sistemih je za zagotovitev vrhunske učinkovitosti tudi pri prezračevalni napravi treba upoštevati priporočila za vzdrževanje proizvajalca. Z rednim čiščenjem toplotnih izmenjevalnikov se podaljša življenjska doba opreme in poveča učinkovitost njenega obratovanja. Neposreden rezultat čiščenja so tudi manj pogosta popravila opreme, izpadi in nižji stroški vzdrževanja. Primerjajte stroške in koristi čiščenja z analizo njihovega razmerja ter z izsledki razveselite finančnega direktorja v svojem podjetju.

Kdaj ste torej nazadnje očistili toplotne izmenjevalnike v vašem objektu?

Članek je bil objavljen v reviji Health Estate Journal (oktober 2019)