Ali je prezračevanje sploh potrebno?

Skoraj vsak, ki se danes sooča z gradnjo hiše ali obsežnejšo prenovo stanovanja, se spopada z vprašanjem: »Ali je potrebno vgraditi prezračevalni sistem? Kaj so prednosti in kakšni sistemi so najboljši za mojo hišo ter kakšen je strošek teh sistemov?« Ponudbe na trgu je ogromno, vsak sistem pa ima svoje prednosti in slabosti, hkrati pa ni en tip prezračevalnega sistema rešitev za vse vrste namestitev!

Zakaj prezračevati?

Čeprav so gradbeni materiali in stavbno pohištvo, s poudarkom na oknih in vratih, ki so na voljo na trgu, izjemno kakovostni in trpežni, ne omogočajo več zadostne stopnje naravnega prezračevanja prostorov.

Še zlasti po menjavi oken se pogosto pojavi potreba po prezračevanju, ker okna veliko bolje tesnijo, v stanovanju ali hiši pa se občuti slab in zatohel zrak. V najslabšemu primeru se lahko pojavita tudi plesen.

V zaprtih prostorih preživimo približno 90 % našega življenja, zato ima ugodna mikroklima v zaprtih prostorih izjemen vpliv na dobro počutje, zdravje in učinkovitost. Onesnažen zunanji zrak ima tudi izjemno velik vpliv na notranjo mikroklimo.

Študija, ki je bila izvedena v 26 državah EU, je pokazala, da je slabša kakovost zunanjega zraka prispevala k večjemu številu bolezni v več kot 67 % primerov (Salda, 2019). Najpogostejše bolezni, povezane s tem, so bile alergije in astma.

Prevelika relativna vlažnost je glavni razlog za nastanek plesni

Prevelika relativna vlažnost v prostoru pa je glavni razlog za nastanek plesni. Običajno gre za kombinacijo nepravilne gradnje (toplotni mostovi), nepravilnega ali pomanjkljivega prezračevanja in ogrevanja ter neustreznega režima uporabe prostora. Ker so novodobni domovi čedalje bolj zaprti in zrakotesni, se pri neustreznemu prezračevanju poveča vlaga, ki lahko preseže kritično mejo 80 %, ter s tem povzroča nastanek plesni. Vlaga ne nastaja le v kopalnici in kuhinji, ampak jo ustvarjamo tudi, če povsem mirujemo. Med spanjem oddamo v prostor 50 gramov vode na uro, štiričlanska družina pa v enem dnevu ustvari tudi do 5 litrov vode.

Neustrezna gradnja lahko privede do nastanka toplotnih mostov

Neustrezna gradnja se lahko kaže z nastankom toplotnih mostov, ki so preprosto povedano mesta na ovoju zgradbe, na katerih prihaja do povečanega prehajanja toplote glede na okolico. Razlogi za toplotne mostove so različni – lahko se stikata dva različna materiala ali pa se pojavljajo zaradi specifične geometrije konstrukcije. Najpogostejša posledica toplotnih mostov je kondenz, hkrati je na tem mestu povečana poraba energije, razvije pa se lahko tudi plesen in druge gljive, predvsem pa se lahko sčasoma poškoduje tudi konstrukcija.


Napake pri gradnji in neustrezno prezračevanje so najpogostejši vzroki za nastanek vlage in plesni


Plesen je pogosto povzročitelj težav z dihali

Plesen, ki jo sestavljajo mikroskopsko majhne glive, je najpogostejši povzročitelj težav z dihali, predvsem pa povzroča alergije. Najbolj so ogrožene osebe z oslabljenim imunskim sistemom, pri katerih se lahko pojavljajo tudi različne bolezni.

Plesni sproščajo tudi toksine, ki lahko privedejo do zastrupitve organizma.

Potrebna je pravilna zasnova prezračevalnega sistema

Kako rešiti problem prevelike vlage?

Če ste v fazi gradnje, je rešitev očitna: potrebna je pravilen pristop k gradnji in pa predvsem pravilna zasnova prezračevalnega sistema.

Odprava prevelike vlage in posledičnega nastajanja plesni je povsem odvisna od vzroka za nastanek tega pojava. Če kondenz ter vlaga in plesen nastajajo zaradi (konstrukcijskih) toplotnih mostov, je sanacija izredno zahtevna in draga, saj je treba odstraniti fasadni omet, zamenjati toplotno izolacijo, posušiti stene in sanirati omete. Če toplotni most nastaja pri balkonu, kjer je bila prekinjena toplotna izolacija, je sanacija še bolj zahtevna.

Če do prevelike vlage prihaja zaradi zrakotesnosti prostora, zamenjave oken ali neustreznega prezračevanja, se problem lahko reši predvsem s pravilnim prezračevanjem. Priporočljivo bi bilo, da se celotno stanovanje ali hiša zrači na prepih vsaj trikrat dnevno za dve do štiri minute, vendar pa uporabniki za to pogosto nimajo časa, hkrati pa so velike tudi toplotne izgube.

Kateri prezračevalni sistemi so najbolj priljubljeni?

Problem prezračevanja se lahko reši na vrsto načinov. Poznamo naravne, hibridne in mehanske sisteme, ti pa se naprej delijo na sisteme z rekuperacijo toplote in sisteme brez rekuperacije. Hkrati pa je prezračevanje lahko centralno ali lokalno. Vsak sistem pa ima svoje prednosti in slabosti. In kateri so najbolj priljubljeni?

1. Pasivni prezračevalni sistemi brez rekuperacije toplote

Prezračevanje s pomočjo pasivnih elementov je cenovno najbolj ugodna rešitev, ki zadovoljivo pomaga pri problemu nezadostnega prezračevanja. Zaradi napredne filtracije in dušenja zvoka pa je dosežena tudi visoka stopnja udobja.

Kako naprave delujejo?

Ena od poglavitnih nalog kakovostnih oken je dobro tesnjenje, ki praktično onemogoča stalno naravno prezračevanje. Čeprav se lahko veliko reši z odpiranjem oken, je tukaj pomislek glede energetske potratnosti in varnosti takega načina prezračevanja. Nekateri proizvajalci vstavljajo v okenski okvir celo prezračevalne odprtine, kar pa skorajda izniči namen kakovostnih in dobro zatesnjenih oken. Uporablja se tudi higrosenzibilne rešetke, ki so vgrajene neposredno pod okni. Skozi te rešetke vstopa sveži zrak v odvisnosti od zračne vlage; zrak pa se odvaja z zmogljivimi kopalniškimi ventilatorji.

Prednost je predvsem cena in manjši gradbeni poseg

Tukaj je prednost predvsem cena, hkrati pa se dokaj učinkovito reši problem slabega zraka brez večjih gradbenih del. Slabost je predvsem v tem, da ni rekuperacije toplote, ni inteligentnega krmiljenja prezračevanja, hkrati pa se lahko v hladnejših mesecih pojavlja problem vdora hladnega zraka. Problem lahko ostaja tudi vdor zvoka in delcev iz zraka.

Tukaj je treba omeniti, da je skupaj s to rešitvijo nesmiselno vložiti v okna boljše kakovosti s povečano zvočno izolativnostjo, ker so karakteristike zvočne izolacije odvisne od najšibkejšega člena – v tem primeru higrosenzibilne rešetke. Nadgradnja zgornjega sistema s higrosenzibilnimi rešetkami obsega sistem z napravami AirControl, ki so popolnoma skrite v okvir oken in skrbijo za filtracijo zraka.

Spodaj je prikazana pasivni prezračevalni sistem AirControl proizvajalca Ventomaxx GmbH. Naprava ima dušilne elemente, filter in nastavek za vgradnjo v okenski okvir. Dosega lastnosti dušenja zvoka iz zunanjosti v notranjost 47 dB(A), z dodatnimi dušilnimi elementi pa tudi do 65 dB(A).

Pasivni prezračevalni sistem

Slabosti pasivnih prezračevalnih sistemov

Ni rekuperacije toplote

Ni inteligentnega krmiljenja prezračevanja

Možnost zaznave hladnega zraka

Prednosti pasivnih prezračevalnih sistemov

Cenovno ugodna rešitev

Nimajo elektronskih delov in so izredno nezahtevne za vzdrževanje

Napredne možnosti vgradnje, dušenja zvoka in filtracije zraka

Opis oznak

Pasivna prezračevalna naprava AIR CONTROL v izvedbi LAL (skrito v okenskem okvirju)

 • Pretok zraka = 15 – 25 m3/h (pretok je odvisen od podtlaka v prostoru)
 • Dušenje zvoka iz zunanjosti v notranjost = 47 dB(A)
 • Preboj FI 150, brez dodatnih električnih priključkov
 • Dovajanje svežega zraka, filtracija in dušenje zvoka
 • Proizvajalec: Ventomaxx Gmbh

Odvodni ventilator LIMODOR LF/M EC

 • Elektronsko komutiran motor
 • Nastavljivo od 15m3/h – 100 m3/h
 • Razred zaščite IPX5
 • Zakasnitev delovanja in tipalo vlage
 • Podometna vgradnja z možnostjo priklopa dodatnega odvoda
 • Odvajanje zraka iz kopalnic/ shramb in kuhinje

2. Lokalni prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote

V drugo skupino izdelkov se uvrščajo lokalni, oziroma decentralni prezračevalni sistemi. Ti sistemi se enostavno vgradijo v zid, ne zahtevajo obsežnejših gradbenih del ter do določene mere rešijo problem nezadostnega prezračevanja. Izmenično dovajajo in odvajajo zrak ter so s svojim videzom in delovanjem skoraj popolnoma neopazne.

Kako naprave delujejo?

Lokalne prezračevalne enote z vračanjem toplote s pomočjo keramičnega prenosnika toplote prenašajo toploto iz iztrošenega zraka na dovajani zrak. Tukaj ločimo naprave, ki hkrati dovajajo in odvajajo zrak – lokalne prezračevalne naprave; ter naprave, ki delujejo izmenično – decentralne prezračevalne naprave. Poimenovanje »lokalno prezračevanje« se v praksi uporablja za vse naprave, ki lokalno oziroma decentralno rešujejo problem prezračevanja v posameznemu prostoru.

Naprave delujejo v paru

Lokalne prezračevalne naprave, ki se vgradijo neposredno skozi zid ali v okenski okvir. Naprave, ki imajo potrebne krmilne elemente vgrajene že na sami napravi, so še posebej uporabne, saj je treba poskrbeti le za napajanje. Tukaj naprave delujejo v paru, možna pa je tudi neparna postavitev. Število naprav je potrebno preračunati glede na velikost stanovanja in število oseb. Osnovno pravilo je, da je treba za 25 kvadratnih metrov namestiti eno napravo z vračanjem energije.

Te naprave delujejo izmenično: približno 70 sekund zrak dovajajo, približno 70 sekund pa ga odvajajo; tako se ogreje in ohladi keramični prenosnik. Zrak, ki vstopa v stanovanje, se segreje na primerno temperaturo.

Prerez naprave SMART RONDO HRV nemškega proizvajalca Ventomaxx. Naprava je vgrajena v okenski okvir in ima keramični prenosnik toplote.


Kakšne so prednosti lokalnih prezračevalnih sistemov?

Lokalno prezračevanje omogoča kontrolirano prezračevanje in dovaja svež zrak z rekuperacijo toplote, je visoko zvočno izolativno in filtrira delce iz zraka. Hkrati pa ne posega v arhitekturno zasnovo objekta, saj ne zahteva posebnih elementov za distribucijo zraka in je pri delovanju skoraj neopazno.

Prednosti so predvsem v tem, da imamo v stanovanju svež zrak pri visoki stopnji vračanja energije ter posledično udobja, hkrati pa so potrebni samo manjši gradbeni posegi. Ker ni treba namestiti sistemov distribucije zraka, se prihrani tudi bivalni prostor, naprave pa so majhne in kompaktne. Skrijejo se lahko tudi v okenski okvir ter so na zunanji in notranji strani praktično neopazne. Do določene tlorisne površine so tudi bolj ugodne kot centralni prezračevalni sistemi, izognemo pa se tudi čiščenju prezračevalnih cevi.

Lokalne prezračevalne naprave so učinkovita rešitev za vlago in plesen

Kakšne so slabosti?

Vendar pa ima tak sistem tudi svoje slabosti. Prva je ta, da ta prezračevalni sistem zagotavlja dejansko manj pretoka zraka, kot je to navedeno na tehničnih podatkih naprav. Naprave namreč delujejo izmenično, kar pomeni, da je zagotovljeni pretok zraka za polovico manjši od navedenega. To pomeni, da v praksi s temi napravami stežka dosežemo zahtevane količine zraka glede na prostornino stanovanja in glede na osebe v gospodinjstvu.

Za zdravo in učinkovito delovanje potrebuje namreč vsaka oseba, v skladu s smernicami pravilnika o prezračevanju in klimatizaciji, 30 m3/h svežega zraka. Je tako manj primerna za določene tipe prostorov, kjer je v določenem trenutku ali pogosteje lahko večje število ljudi.

Druga slabost je tudi ta, da imamo s tem sistemom več virov hrupa, ki so razporejeni po celem stanovanju ali hiši. Nameščajo se tudi v spalnice, kjer pa se naprave zaradi šuma pogosto ponoči ugaša ali pa povsem zmanjša. To pomeni, da se zahtevane ravni pretokov zraka še težje doseže, ravni CO2 pa lahko narastejo. Je pa po nekaterih raziskavah za človeka v fazi spanja dovolj že 15 m3/h svežega zraka na osebo.

Pri namestitvi teh naprav smo tudi omejeni s tlorisom prostora in postavitvijo pohištva. Neustrezna postavitev naprav lahko poslabša učinkovitost prezračevanja, hkrati pa lahko smrad iz kopalnice in kuhinje pri neustrezni postavitvi prehaja v druge prostore.

Slabosti lokalnih prezračevalnih sistemov

Omejen pretok zraka

Šumnost naprav

Možno prehajanje smradu med prostori (ob nepravilnem načrtovanju)

Prednosti lokalnih prezračevalnih sistemov

Enostavna vgradnja in prihranek pri prostoru

Cenovno ugodna rešitev za manjša stanovanja

Enostavno vzdrževanje in čiščenje

Opis oznak

Lokalni prezračevalni sistem SMART RONDO HRV v izvedbi LAW
(zunanji zaščitni pokrov iz pocinkane pločevine – barvan v poljuben RAL)

 • Pretok zraka = 15 – 58 m3/h
 • Dušenje zvoka iz zunanjosti v notranjost = 42 dB(A)
 • Preboj FI 200, žična povezava do krmilne enote 12V
 • Izmenično dovajanje in odvajanje, stopnja izkoristka 84%
 • Naprave so na seznamu Eko sklada
 • Proizvajalec Ventomaxx GmbH

Krmilnik CR-SMART

 • Centralni krmilnik za krmiljenje 2 ali 4 naprav (za krmiljenje več naprav je potreben razširitveni modul)
 • Napajanje 230 V
 • 5 stopenj in 3 načini delovanja

Odvodni ventilator LIMODOR LF/M EC

 • Elektronsko komutiran motor
 • Nastavljivo od 15m3/h – 100 m3/h
 • Razred zaščite IPX5
 • Zakasnitev delovanja in tipalo vlage
 • Podometna vgradnja z možnostjo priklopa dodatnega odvoda
 • Odvajanje zraka iz kopalnic/ shramb in kuhinje

3. Centralni prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote

Centralni prezračevalni sistem je z vidika zagotovljene količine svežega zraka in same razporeditve dovodov in odvodov najbolj ustrezen sistem za stanovanjske hiše v fazi gradnje. Omogoča najbolj dovršene načine prezračevanja, najbolj fleksibilne načine vgradnje in ima najbolj napredne načine upravljanja.

Centralni prezračevalni sistemi so na trgu najbolj številčno zastopani in tudi najbolj raznoliki. Te naprave prek razvoda prezračevalnih cevi odvajajo in dovajajo zrak. V naprave je vgrajen prenosnik toplote, ki omogoča prenos toplote med dovodnim in odvodnim zračnim tokom.

Obstaja več tipov centralnih prezračevalnih naprav

Poznamo več različnih tipov centralnih prezračevalnih naprav, ki se razlikujejo predvsem glede na vrsto izmenjevalnika toplote. Najpogostejše so naprave s protitočnimi prenosniki toplote z visoko učinkovitostjo vračanja toplote. Zračna tokova sta med seboj popolnoma ločena. Pri tem načinu vračanja toplote je treba zagotoviti odvod kondenzata, ki se v zimskem obdobju pojavlja na strani odvodnega zraka.

Manj znani, vendar izredno učinkoviti in v zadnjemu času čedalje bolj uveljavljeni so rotacijski prenosniki toplote. Ta prenosnik se počasi vrti, kar pomeni, da odvodni in dovodni zrak izmenično prehajata skozi prenosnik. Glavna prednost tega regenerativnega prenosnika je konstantna učinkovitost tudi pri izredno nizkih temperaturah in delno vračanje vlage iz zavrženega na sveži zrak. Odporen je tudi proti zmrzali, odvod kondenzata pa ni potreben.

Spodaj je prikazana nova generacija centralnega prezračevalnega sistema Heru švedskega proizvajalca Östberg.

Kaj so prednosti centralnih prezračevalnih sistemov?

Pri centralnih prezračevalnih napravah se lahko odvode optimalno razporedi po hiši ali stanovanju. Pri postavitvi smo veliko manj namreč omejeni z dostopom do zunanjih sten, ampak se lahko odvodne in dovodne ventile razporedi po hiši na mesta, kjer jih res potrebujemo. Odvodni ventili pa so postavljeni v kuhinji, kopalnici, v shrambi itd. Zrak pa prav tako vedno potuje v eno smer!

Zrak potuje od tam, kjer ga potrebujemo, do tam, kjer je dobro da ga odvajamo. Ni namreč izmeničnega dovajanja in odvajanja zraka. Odvodni ventili v kuhinji imajo prav tako dodaten žičnat filter. Centralno prezračevalni sistem je možno načrtovati tudi z dovodi in odvodi v vsakem prostoru posebej. S tem dosežemo, da skoraj ni gibanja zraka med različnimi prostori. Tak način zagotavlja kar nekaj prednosti, zahteva pa tudi zelo skrbno načrtovanje.

Dobra stran centralnega prezračevalnega sistema je tudi ta, da lahko z dušilci zvoka zelo dobro zadušimo zvok v spalnici, ki tako ne moti spanca. Če pa se slučajno pojavi potreba po dodatnem dušenju zvoka, pa se vedno lahko namestijo dodatni dušilci zvoka, ali pa dušilne pene v dovodne ventile, ki uravnavajo pretok zraka in dušijo zvok.

Centralne prezračevalne naprave zagotavljajo ustrezno razporeditev in količino zraka

Kaj pa čiščenje cevi?

Podjetja, ki tržijo izključno lokalne prezračevalne sisteme, se pogosto tudi obregnejo ob čiščenje razvodov cevi po stanovanju. V praksi je to manjši problem, kot se to pogosto navaja. Vse fleksibilne cevi so antistatične in antibakterijske, razdelilne komore pa imajo revizijske odprtine, kjer lahko s specializiranimi orodji po 10-15 letih te razvode tudi očistite. Centralna prezračevalna naprava mora vedno delovati, le tako se zagotovi, da se v ceveh ne nabere umazanija. Če se napravo pravilno vzdržuje, če stalno deluje in če se filtre menja takrat, ko je to priporočeno, je bojazen glede nastanka umazanije neutemeljena. 

Kakšne so slabosti?

Glavna slabost centralnega prezračevanja je predvsem v tem, da je za namestitev potreben večji gradbeni poseg v objekt. Z razvodi cevi tudi izgubimo nekaj uporabne površine, hkrati pa je investicija večja kot pa v lokalno prezračevanje.

Vendar pa glede na investicijo dobimo veliko bolj kakovostno zasnovan sistem kot je lokalni prezračevalni sistem.

Slabosti centralnih  prezračevalnih sistemov

Obsežnejša gradbena dela

Višja investicija

Izguba prostora zaradi distributivnih elementov za zrak

Prednosti centralnih prezračevalnih sistemov

Zagotovljena ustrezna količina zraka

Dovršena filtracija, regulacija in dušenje zvoka

Vračanje vlage in odpornost proti zmrzali (rotacijski prenosnik)

Opis oznak

Centralni prezračevalni sistem Östberg Heru 100 T EC

Kompaktna dovodno – odvodna prezračevalna naprava, prostostoječe izvedbe. Namenjena je kontroliranemu prezračevanju z izkoriščanjem odpadne toplote (rekuperacijo) z vgrajenim visoko učinkovitim rotacijskim rekuperatorjem toplote (izkoristek do 86%) . Ohišje s posluževalnimi (revizijskimi) vratci na tečajih in 5 cm izolacije. Primerna tudi za namestitev v ne-izolirane prostore.

 • Vdo= cca 300 m3/h
 • Vod=cca 300 m3/h
 • Pel=203W/230V
 • Do-grelec 1,2kW
 • Dimenzije: 796x705x483mm
 • Brezžični 4,3 palčni zaslon na dotik
 • Na seznamu Eko Sklada
 • Proizvajalec: Östberg Group AB

Odvodni ventil KNI

 • Pretok zraka = Vsak krogec predstavlja 30 m3/h

Dovodni ventil KNI

 • Pretok zraka = Vsak krogec predstavlja 30 m3/h

Kateri sistem je torej najboljši?

Lokalno prezračevanje je lahko dobra in v nekaterih primerih edina možna rešitev. Z vidika količine dovedenega zraka in udobja pa težko primerljiva s centralnim prezračevalnim sistemom.

Izbira tipa sistema je povsem odvisna od tlorisa stanovanjskega objekta, lokacije in želja posameznika

Centralno prezračevanje je bilo v primerjavi z lokalnim dolgo nesporni zmagovalec glede na kvaliteto in učinkovitost prezračevanja. Napredek v tehniki je te razlike zmanjšal, lokalno prezračevanje pa je postalo primerljiva in v primerih, kjer smo s prostorom omejeni ali pa pri sanacijah objektov, tudi boljša rešitev za problem prezračevanja v stanovanju.

Glede na stroške namestitve in dobo vračanja investicije so rešitve s pasivnim dovodom in odvodom zraka s pomočjo kopalniškega ventilatorja bolj ekonomična odločitev, ustrezno manjše pa je udobje. Lokalno prezračevanje je lahko dobra in v nekaterih primerih edina možna rešitev. Z vidika količine dovedenega zraka in udobja pa težko primerljiva s centralnim prezračevalnim sistemom.

Za zaključek: lokalne prezračevalne naprave v večji meri priporočamo za sanacije obstoječih objektov, za situacije, kjer drug tip prezračevanja ni mogoč, in za večstanovanjske objekte, kjer je problematičen prostor.

Centralne prezračevalne naprave priporočamo pa predvsem za novogradnje.

Pasivni prezračevalni sistemi

brez rekuperacije toplote
3.990 €Cena na podlagi zgornjega tlorisa in postavitve naprav, skupaj z montažo in 9,5% DDV
 • Manjše udobje - moožno da se občuti hladen zrak, ki vstopa v prostor
 • Možna uporaba zračnih filtrov z manjšo stopnjo filtracije
 • Dejansko zagotovljen svež zrak v prostoru: 120 - 200 m3/h
 • Najmanjši poseg v prostor - samo preboji brez el. povezav

Lokalni prezračevalni sistemi

z rekuperacijo toplote
4.900 €Okvirna cena na podlagi zgornjega tlorisa in postavitve naprav, skupaj z montažo, 9,5% DDV in subvencijo Eko Sklada.
 • Srednje udobje - količina svežega zraka manjša kot pri centralnem prezračevanju
 • Možna uporaba filtrov z višjo stopnjo filtracije
 • Dejansko zagotovljen svež zrak v prostoru: 130 - 200 m3/h
 • Srednje obsežen/ manjši poseg v prostor - preboji in el. povezave

Centralni prezračevalni sistemi

z rekuperacijo toplote
5.800 €Okvirna cena na podlagi zgornjega tlorisa in postavitve naprav, skupaj z montažo, 9,5% DDV in subvencijo Eko Sklada.
 • Visoko udobje - povsem prilagojen sistem na tloris in želje posameznika
 • Možnost uporabe filtrov z visoko stopnjo filtracije
 • Dejansko zagotovljen svež zrak v prostoru: 300 m3/h
 • Obsežen poseg v prostor - celovit razvod distributivnih elementov

Za strokovno pomoč pri izbiri prezračevalnega sistema smo vam na voljo


Cenovna primerjava pasvnih, lokalnih in centralnih prezračevalnih sistemov

Vpišite podatke in prenesite podrobno cenovno primerjavo prezračevalnih sistemov

  [mc4wp_checkbox]