Nasvet

Kako opredeliti potrebo po prezračevanju v pasivni hiši

Stanovanjski prezračevalni sistem nenehno spremlja vlažnost zraka v stanovanju in samodejno prilagaja prezračevanje, dokler kakovost zraka ni optimalna.

Obenem se do 96 % toplote iz odvodnega zraka v kuhinji, dnevni sobi in kopalnici ponovno uporabi za ogrevanje dovodnega zraka, da se prijetna temperatura doseže z najmanjšo možno porabo energije. To zagotavlja zamenjavo zraka in zdravo notranjo klimo. V tem članku je na splošno pojasnjeno, kako si razlagamo standard za pasivne hiše v povezavi z izbiro pravega sistema za vaš projekt.

Pasivna hiša zahteva uporabo prezračevalnih sistemov z rekuperacijo toplote, sicer se na letni ravni izgubi precej več energije, kot je pasivna hiša dejansko porabi za ogrevanje. Pri enaki hitrosti izmenjave zraka prezračevalna naprava brez rekuperacije toplote izgubi približno 24 kWh/(m²/leto) – največja potreba po ogrevanju prostorov je samo 15 kWh/(m²/leto).

Zato pasivna hiša potrebuje prezračevalne sisteme z najmanj 75-odstotno učinkovitostjo rekuperacije toplote, poraba energije pa ne sme presegati 0,45 MWh/m³ prostornine transportiranega zraka. Poleg tega zvočna obremenitev prezračevalnih sistemov ne sme preseči 25 dB v bivalnih prostorih in 35 dB v prostoru s prezračevalnim sistemom. To zahteva skrbno načrtovanje prezračevalnih kanalov in vgradnjo dušilnikov.

Velikost in pretoki

V priročniku VFPW (Ventilation Final Protocol Worksheet), ki je priložen orodju PHPP (Passive House Planning Package), je opisano, koliko zraka je treba dovajati v pasivno hišo. Načeloma velja, da morata biti med delovanjem prezračevalnega sistema dovodni in odvodni zrak enaka oz. sorazmerna.

Za dovod zraka se določi 30 m3/h na osebo, kar se izračuna na podlagi dejanskega števila oseb, ki naj bi živele v hiši, namesto privzete vrednosti 35 m2/osebo, ki jo izračuna PHPP. Pri hišah z malo stanovalci (> 40 m2 na osebo) je omejitev 0,3 izmenjave zraka na uro. Tako dobimo standardni pretok zraka, ki ga običajno dobimo pri srednji hitrosti ventilatorja. Pretoki odvodnega zraka običajno temeljijo na vlažnih prostorih: 60 m3/h za kuhinje, 40 m3/h za kopalnice/večnemenske prostore in 20 m3/h za stranišča.

Skupna hitrost odvajanja je običajno večja od hitrosti dovajanja zraka. To uravnovesimo tako, da oba ventilatorja delujeta z večjo hitrostjo, ko med kuhanjem ali kopanjem potrebujemo hitrejše odvajanje. Funkcija »pojačanega delovanja« je bodisi »standardni« pretok + 30 % bodisi skupni pretok odvajanja, odvisno od tega, kaj je več.

Izračuni nazivnega pretoka z orodjem PHPP so drugačni. PHPP najprej določi največji pretok kot večjega med dovodnim in odvodnim pretokom, kot je prikazano zgoraj, nato pa določi standardni pretok, ki znaša 77 % te vrednosti. To pomeni, da je pri hišah z veliko stanovalci pretok na osebo manjši od 30 m3/h na osebo, pri hišah z veliko kopalnicami pa je pretok na osebo večji.

Priporočljivo je upoštevati standardni pretok 30 m3/h na osebo in prilagoditi hitrosti odvajanja, da se doseže 30–40 % pojačano delovanje, pod pogojem, da se upošteva lokalna zakonodaja.

Osnovno pravilo pri določanju pretoka zraka v posamezne prostore je, da je v spalnicah potrebno vsaj 15 m3/h na osebo, preostanek pa je namenjen bivalnim prostorom.

Jedilnice – glede na tloris – pogosto ne potrebujejo lastnega dovoda, ker skoznje prehaja zrak, ki gre v kuhinjo. Hitrosti odvajanja se določijo glede na tip prostora, vendar jih je treba sorazmerno zmanjšati s pretokom pojačanega delovanja na standardni pretok, da se zagotovi ravnovesje med dovajanjem in odvajanjem.

V podjetju Dantherm menimo, da je pretok, ki ga določa Passivhaus, ustrezen, saj stanovanjske prezračevalne naprave z rekuperacijo toplote zagotavljajo bistveno večjo količino svežega zraka v spalnicah in dnevnih sobah. Raven, ki jo določa Passivhaus, zmanjša tudi tveganje, da bi se notranji zrak v zimskem času preveč izsušil. Poleg tega zasnova v skladu s Passivhaus omogoča uporabo »majhne« hitrosti ventilatorja, ki je običajno 30 % nižja od standardne. To je idealno, če v hiši ne živi nihče.

Načelo največje potrebe

Na splošno morata biti dovod in odvod zraka uravnotežena. Največja vrednost torej določa potrebno zmogljivost prezračevalnega sistema.

Prezračevalni sistem ima največjo zmogljivost. Ključno je, da izberete sistem, ki je primeren za to nalogo. Če izberete sistem, ki lahko zagotovi le minimalne zahteve za dovajanje/odvajanje zraka pri največji zmogljivosti, tvegate, da boste imeli premalo zmogljiv sistem, ki za svoje delo porabi neprimerno več energije in je tudi bolj glasen, kot bi lahko bil.

Zahteve glede hrupa pri prezračevanju stanovanjskih objektov

Passivhaus priporoča, da je hrup tehničnih naprav, vključno s prezračevalnimi sistemi, nižji od 25 dB v bivalnih prostorih in 35 dB v prostoru s prezračevalnim sistemom.

Stopite v stik z nami

Zaupajte nam vaše potrebe in pomagali vam bomo ustvariti kakovostno bivalno okolje.