Nasvet

Rešitve z majhnim vplivom na okolje

NSG-NSGI: naprava z ekološkim plinom R1234ze.

Inovacije na področju rekuperacije toplote in nenehno povečevanje sezonske energetske učinkovitosti, skupaj s sistemi, zasnovanimi za zmanjševanje vpliva na okolje, so vedno predstavljale in bodo tudi v prihodnje predstavljale temeljni poslovni cilj družbe AERMEC.

Uporaba hladilnih plinov v hladilnih tokokrogih za doseganje hlajenja je skozi leta vedno bila predmet razprav. Do tridesetih let prejšnjega stoletja so se uporabljali le naravni plini. Nato so postopoma uvajali varnejše pline (CFC), dokler niso ugotovili, da to povzroča tanjšanje ozonskega plašča.

Z Montrealskim protokolom iz leta 1987 se je začel postopen prehod s tekočin HCFC (R22) na tekočine HFC z ničelnim škodljivim učinkom na ozon (ODP = 0). Leta 1995 je začelo dobivati na teži zavedanje o težavi globalnega segrevanja in zato je vse pomembnejši začel postajati parameter GWP (potencial globalnega segrevanja).

Leta 2014 je Uredba EU št. 517/2014 naredila pravo revolucijo na tem področju, saj je uvedla posebne zahteve za postopno zmanjšanje ton emisij ekvivalenta CO2 iz naslova fluoriranih toplogrednih plinov (F-plini).

Posredno prosto hlajenje

Naprave serij NRB, NSM in NSMI so na voljo tudi v različici s prostim hlajenjem.

V tem primeru so naprave serijsko opremljene z dodatnimi spiralami z vodnim hlajenjem in tripotnimi preklopnimi ventili: ko je temperatura zraka dovolj nizka, da lahko vodo ohladi na želeno povratno temperaturo, tripotni ventil usmeri vodo v spiralo s prostim hlajenjem in raztopina se ohlaja brezplačno, brez uporabe kompresorjev.

Uporaba naprav s prostim hlajenjem ponuja precejšnje prednosti podjetjem, ki imajo potrebe po hlajenju skozi vse leto, saj omogoča maksimalne prihranke energije in hkrati optimizirano uporabo hladilnega kroga.

Vodno hlajeni hladilni agregati s spiralnimi kompresorji

Serija NXW

Naprave NXW so vodno hlajeni hladilni agregati za proizvodnjo ohlajene vode (ali ogrevane vode, če obrnemo stran), ki zagotavljajo varnost, učinkovitost in enostavnost namestitve, značilne za industrijski trg.

Serija ima hermetične spiralne kompresorje najnovejše generacije, ki so standardno opremljeni z grelnim elementom proti zmrzovanju, ki se samodejno napaja, ko je naprava v mirovanju.

 

Hladilni agregat voda-voda serije NXW.

Hladilni agregat voda-voda serije NXW.

 

Hidronični komplet Water Station

Hidronični komplet Water Station

Uporaba spiralnih kompresorjev omogoča učinkovito stopenjsko krmiljenje zmogljivosti, kar omogoči učinkovito prilagajanje na obremenitev tudi pri delni obremenitvi. Zato so vrednosti SEER, izračunane v skladu s specifikacijami EUROVENT, zelo visoke. Tako uparjalnik kot kondenzator sta spajkana ploščna modela, izdelana iz AISI 316, izolirana z ustrezno izolacijo z zaprtim celičnim materialom za zmanjšanje toplotnih izgub in optimizacijo delovanja naprave. Na voljo je v dveh različicah: standardni in z nizko stopnjo hrupa. Slednja ima ohišje kompresorja iz pocinkane pločevine, obloženo z materialom, ki absorbira zvok, zaradi česar se zmanjša hrup in doseže tišje delovanje.

Poleg različnih varnostnih in krmilnih komponent, kot so pretvorniki visokega in nizkega tlaka, tlačna stikala v izvedbah z vodovodnim kompletom in varnostnim ventilom, ima hladilni krog pri seriji NXW ventile tako na cevi za tekočino kot na tlačni cevi, ki lahko prekinejo dovod hladilnega sredstva in zatesnijo tokokrog za namene izrednega vzdrževanja in popravil.

Serijo NXW je mogoče uporabljati v povezavi s sistemom Water Station, hidroničnim kompletom vrste plug&play, ki olajša namestitev naprave v sistemih, kjer je proizvodnja hladne vode potrebna vse leto.

Sistem WST povezuje vodne cevi hladilnega agregata s suhim hladilnikom in upravlja njegovo delovanje glede na temperaturo zunanjega zraka: če temperatura zraka preseže določen prag, sistem Water Station prilagodi hitrost ventilatorjev suhega hladilnika, da ohrani kondenzacijski tlak hladilnega agregata pod nadzorom; če je temperatura zraka nizka, sistem Water Station izklopi hladilni agregat in za napajanje sistema uporablja vodo iz suhega hladilnika (zaradi posebnega rekuperatorja s prostim hlajenjem).

Preverite v katalogu

Vodno hlajeni hladilni agregati z vijačnimi kompresorji

Seriji HWS in HWF

Napravi HWS in HWF sta hladilna agregata za tekočine z reverzibilno vodno stranjo, z vijačnimi kompresorji, namenjena za uporabo z visokimi temperaturami kondenzacije.

Ti seriji se odlikujeta po visoki energetski učinkovitosti in nizkih emisijah hrupa zaradi možnosti, da je naprava opremljena s posebnim ohišjem (različica z nizko stopnjo hrupa).

Osnovna razlika med obema serijama je v uporabljenih rekuperatorjih: medtem ko so naprave HWS opremljene s spajkanimi ploščnimi rekuperatorji iz AISI 316, imajo naprave HWF cevne rekuperatorje, pri čemer je ohišje iz jekla.
Zaradi uporabljenih vijačnih kompresorjev in možnosti

vgradnje elektronskega ventila v hladilni krog je mogoče moč prilagoditi v razponu od 25 % do 100 %, zaradi česar je sistem prožen in se lahko prilagaja zahtevam sistema brez zmanjšanja učinkovitosti.

Vsak kompresor je opremljen s toplotno zaščito z ročno ponastavitvijo, grelnim elementom, nadzorom temperature na izpustu in nepovratnim ventilom na izpustnem vodu.

V hladilnem krogu so vse ustrezne krmilne in varnostne komponente, kot so tlačna stikala, varnostni ventili ter pretvorniki visokega in nizkega tlaka, ki sprožijo predhodna opozorila v primeru težav pri delovanju naprave.

Preverite serijo NHW v katalogu

Preverite serijo HWF v katalogu

Oddaljeni kondenzatorji in suhi hladilniki

Številne aplikacije – zlasti v okoljih, kjer je pomembno, da ne motijo arhitekturnega sloga in da je vpliv na okolje in zvok omejen – zahtevajo vgradnjo oddaljenih kondenzatorjev ali suhih hladilnikov.

Prednost suhih hladilnikov je tudi v tem, da delujejo brez uporabe vode, s čimer so odpravljene vse težave, ki so običajno povezane z uparjalnimi stolpi, saj sistem deluje kot zaprta zanka, enako učinkovito kot posredni hladilni stolpi. Vsi modeli kondenzatorjev in suhih hladilnikov v naši ponudbi so zasnovani za zunanjo vgradnjo, zagotavljajo zanesljivost in varnost ter so trpežni in odporni tudi na težke razmere.

Naprave so opremljene z najnovejšo generacijo aksialnih ventilatorjev, zasnovanih za zagotavljanje visoke ravni akustične in energetske učinkovitosti. Odvisno od modela lahko izbirate med različnimi izvedbami in stopnjami hrupa. Pri nekaterih napravah so ventilatorji lahko opremljeni z EC-motorji, kar omogoča optimiziranje krmiljenja hitrosti komponente pri delnih obremenitvah.

Nekateri modeli so lahko opremljeni z najnovejšo generacijo visoko učinkovitih razpršilnih sistemov Spray System, kar omogoča, da njihovo delovanje tudi v ekstremnih vremenskih razmerah ni podvrženo upadu zmogljivosti. Kot pove že ime, se voda v majhnih kapljicah razprši po spirali in ob stiku z zrakom izhlapi.

Ta izmenjava latentne toplote zniža temperaturo zraka in izboljša delovanje in učinkovitost izmenjevalnika toplote.

Drug sistem, ki ga ponujamo za nekatere modele kondenzatorjev in suhih hladilnikov Aermec, je adiabatsko hlajenje s paneli. Te komponente so sestavljene iz aluminijastih reber, v katere se iz zbiralnika na vrhu panela dovaja voda, ki nato zaradi optimiziranega distribucijskega sistema izhlapeva in pri tem hladi zrak, ki je v stiku s komponento. Voda se nato zbira v posodi na dnu in kroži s pomočjo sistema črpalk in ventilov, zatem ko je senzor analiziral njeno trdoto (Sump kit). Sistem se preprosto namesti, je modularen in ne zahteva vzdrževanja, ki bi ga morali opravljati na toplotnem rekuperatorju.

Za hladilnike tekočin so na voljo prirobnice, ki omogočajo preprosto priključitev vodovodnih cevi.