Aktualno

Zakaj ustrezen stanovanjski prezračevalni sistem preprečuje Covid-19

Pandemija covida-19 je sprožila proteste glede varnosti stanovanjskih prezračevalnih sistemov – ali širijo bolezen ali pomagajo v boju proti njej?

V tem poglavju bomo pojasnili, zakaj prava rešitev zmanjša tveganje zaradi virusov in bakterij, ki se prenašajo po zraku.

Od izbruha covida-19 se je precej več govorilo – in ugibalo – o varnosti stanovanjskih prezračevalnih sistemov.

  • Ali je mogoče, da se virusi prenašajo po stavbi prek prezračevalnih sistemov?
  • Ali je varneje odpreti okna ali vrata ali uporabljati te sisteme?
  • Ali prezračevanje stanovanjskih objektov poveča tveganje za okužbo z nalezljivimi boleznimi?

Teh vprašanj si ne zastavljajo le lastniki stanovanj in upravitelji stavb, temveč tudi nepremičninska podjetja, monterji, izvajalci in drugi, ki morajo znati svetovati in biti prepričani glede uporabe teh sistemov.

V tem poglavju bomo razložili, zakaj uporaba prave prezračevalne rešitve, ki uporablja svež zrak z rekuperacijo toplote, ne le omeji širjenje bolezni, kot je covid-19, temveč tudi aktivno zmanjša tveganje za okužbo.

Covid-19 in okužbe v zaprtih prostorih

Zaradi večje verjetnosti okužbe v zaprtih prostorih je strah pred morebitnim širjenjem covida-19 prek prezračevalnih sistemov razumljiv.

Študija 318 izbruhov okužb na Kitajskem, ki jo je izvedla Svetovna zdravstvena organizacija, je pokazala, da so se vsi izbruhi okužb, z izjemo enega, začeli v zaprtih prostorih. Ker številni nacionalni organi spodbujajo ljudi, naj ostanejo doma, da bi omejili širjenje virusa, so takšni statistični podatki lahko zaskrbljujoči.

Nadaljnje globalne študije so prav tako pokazale, da slabo prezračevanje v teh okoljih povečuje število drugih bolezni dihal, vključno z gripo, tuberkulozo in okužbami zaradi rinovirusa.

Zaradi večjega tveganja za okužbo s covidom-19 in drugimi boleznimi dihal v zaprtih prostorih zato ni nič posebnega, da so ljudje zaskrbljeni glede tega, ali njihov prezračevalni sistem pospešuje širjenje virusov in bakterij. To velja zlasti tam, kjer je uporaba teh sistemov zahtevana s predpisi o zmanjšanju porabe energije in zmanjšanju emisij CO2.

Po drugi strani je raziskava Eurovent potrdila, da ni oprijemljivih dokazov, da bi se covid-19 lahko širil prek prezračevalnih ali klimatskih sistemov. Zelo malo verjetno je, da bi ti sistemi po stavbi prenesli kapljice z virusom, ki nastanejo ob kihanju, kašljanju ali govorjenju okužene osebe.

Kljub temu je ta virus sprožil pomembno razpravo o potrebi po prezračevalnih sistemih, ki dovajajo svež zrak, v primerjavi s sistemi za kroženje notranjega zraka.

Kroženje zraka – nevaren pristop k prezračevanju?

Številni prezračevalni sistemi – tako nekdanji kot sedanji – delujejo tako, da omogočajo nenehno kroženje obstoječega zraka v prostoru. V običajnih stavbah je bil ta pristop potreben, da bi v teh okoljih kar najbolj povečali rekuperacijo toplote in zmanjšali porabo energije.

Vprašanje covida-19 je sprožilo pomisleke glede tega pristopa. Ker kroži isti postan, umazan zrak in ni dovajanja svežega zunanjega zraka, to pomeni, da po zraku prenosljivi delci, ki nastanejo ob kašljanju in kihanju, lahko ostanejo v zraku več ur, kar poveča tveganje prenosa na druge osebe v gospodinjstvu.

Zveza evropskih združenj za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo (REHVA) je inženirje že pozvala, naj omejijo kroženje zraka v stavbah z znanim izbruhom covida-19.

Zaskrbljenost glede širjenja covida-19 in podobnih bolezni je poudarila pomembnost uporabe sistemov, ki postan zrak v prostoru zamenjajo s svežim, čistim zunanjim zrakom, kar našo ekipo v podjetju Dantherm zelo veseli.

Kako prezračevanje s svežim zrakom preprečuje širjenje bolezni

Sistem za prezračevanje s svežim zrakom deluje tako, da aktivno odvaja zrak iz prostora in hkrati dovaja svež zunanji zrak. To poteka popolnoma ločeno – star in postan zrak se odvaja skozi en kanal, svež in čist zrak pa dovaja skozi drugega.

Glavna prednost sistemov, kot so visokoučinkovite prezračevalne rešitve Dantherm, ki uporabljajo ta pristop, je to, da v sistemu ni navzkrižne kontaminacije zraka. Ves obstoječi zrak se odvede na prosto, nadomesti pa ga neprekinjen tok svežega zraka.

To pomeni, da sistem za prezračevanje notranjih prostorov ne prispeva k širjenju bolezni dihal, kot je covid-19. Ravno nasprotno – aktivno preprečuje širjenje s stalnim dotokom svežega zraka v prostor.

Kaj pa rekuperacija toplote? Nekoč je bila to ključna prednost sistema za kroženje zraka, zdaj pa jo je mogoče v celoti doseči z rešitvijo, ki uporablja svež zrak. V napravah Dantherm se npr. toplotna energija iz odvodnega zraka prenaša na svež dovodni zrak, čeprav se zračna tokova ne mešata.

Ta izjemna rekuperacija toplote pomeni, da je temperatura v prostoru ali stavbi stalna in prijetna, ne da bi bilo treba prostor nenehno ogrevati z ločenim ogrevalnim sistemom.

Obe naši kompaktni in prilagodljivi prezračevalni napravi HCV 400 in HCC 2 sta zelo priznani zaradi učinkovitosti rekuperacije toplote, ki znaša do 96 %. To ju z vidika tega ključnega merila uvršča na vrh lestvice instituta Passive House Institute.

Naš entalpijski toplotni rekuperator poleg toplote rekuperira tudi toplotno in latentno energijo v prostoru, da ohranja konstantno raven vlažnosti. V zimskih mesecih lahko z vzdrževanjem višjih ravni vlažnosti poskrbimo, da je bivanje v stanovanju udobneje, poleti pa je mogoče sistem nastaviti tako, da zmanjša raven vlažnosti.

To je pomembno tudi za zmanjšanje širjenja bolezni, kot je covid-19, saj naj bi ohranjanje relativne vlažnosti 40–60 % pomagalo omejiti širjenje teh delcev v zraku, hkrati pa to za stanovalce pomeni prijetno bivanje.

Ali je bolje preprosto odpreti vrata in okna?

Čeprav se zdi, da so možna rešitev tudi odprta okna in vrata, ker to spodbuja stalen dotok svežega zraka v stavbo, je to v nasprotju z glavnim razlogom za pogosto uporabo stanovanjskih prezračevalnih sistemov v Evropi – energetsko učinkovitostjo.

bossplast prezracevanje

Odpiranje oken in vrat pomeni, da so sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje bolj obremenjeni in porabijo več energije, da zagotovijo prijetne razmere, ko okna in vrata znova zapremo. To je zelo neučinkovito in pomeni večje energetske stroške za lastnike stanovanj in nepremičnin ter večje količine CO2, ki ga ti sistemi oddajo v ozračje.

Zato so predpisi o uravnavanju klime v zaprtih prostorih po vsej Evropi vse strožji in vse bolj razširjeni – trend, ki ga z veseljem spremljamo, tako zaradi varčevanja z vidika energetskih stroškov kot tudi zaradi dolgoročnega varovanja našega planeta.

Kako Dantherm zagotavlja varno in učinkovito prezračevanje stanovanjskih objektov

Čeprav je bila pandemija covida-19 za mnoge velik izziv, je pripomogla k ozaveščanju o pomenu zdrave notranje klime, za kar v skupini Dantherm upamo, da se bo nadaljevalo še dolgo po pandemiji.

V tem primeru se je pokazalo, kako pomembna je rešitev za prezračevanje, ki dovaja svež zrak, z rekuperacijo toplote in vlage, v primerjavi s sistemom, ki skrbi zgolj za kroženje istega zraka. Za ohranjanje zdravja in dobrega počutja stanovalcev ter ohranjanje prednosti teh naprav z vidika varčevanja z energijo, mora to ostati prednostni pristop tudi v prihodnje.

Prezračevalne rešitve Dantherm so že zdaj zasnovane za čistejšo in bolj zdravo prihodnost. Naše prilagodljive, visokoučinkovite naprave, kot sta npr HCV 400 in HCC 2, ustvarjajo notranje prostore, ki ohranjajo udobje, zdravje in dobro počutje stanovalcev in stavb.

  • Visokoučinkovita rekuperacija toplote
  • EC-motorji ventilatorjev z majhno porabo energije
  • Poletni način hlajenja
  • Način kamina
  • Preprosta namestitev in prilagoditev

Za več informacij o naših rešitvah za prezračevanje nas kontaktirajte.

Stopite v stik z nami

Zaupajte nam vaše potrebe in pomagali vam bomo ustvariti kakovostno bivalno okolje.