Predstavljamo

Industrijsko hlajenje

Svet visokotemperaturnega in srednjetemperaturnega hlajenja zaobjema številne sektorje: od živilske industrije in rezanega cvetja do kemične in farmacevtske industrije ter zimskih športov.

Svet visokotemperaturnega in srednjetemperaturnega hlajenja zaobjema številne sektorje: od živilske industrije in rezanega cvetja do kemične in farmacevtske industrije ter zimskih športov.

Za izpolnjevanje potreb v teh dejavnostih je Aermec zasnoval prilagodljive, zanesljive, robustne in energetsko zelo učinkovite naprave, pri katerih je mogoče nastavljeno vrednost opreme prilagoditi točno določeni fazi procesa in ki jih je brez težav mogoče vključiti v pametne sisteme upravljanja.

Če k temu dodamo znanje, ki smo ga pridobili skozi leta, in številne projekte, pri katerih smo naše specifične kompetence uspešno uporabili pri aplikacijah, je jasno, zakaj je Aermec prepoznan kot strokoven in zanesljiv partner.

Hlajenje je proces, pri katerem se temperatura določenega območja, stroja ali izdelka zniža z uporabo sistema, ki deluje na osnovi raztopin z glikolom ali neposredne ekspanzije.

Glede na zahtevano temperaturo lahko hlajenje razdelimo na:

  • visoko temperaturo: več kot 4 °C;
  • srednjo temperaturo: med 3 in -10 °C;
  • nizko temperaturo: do -50 °C (če je temperatura nižja, vstopimo na področje kriogenike).

Industrijsko hlajenje in klimatizacija imata nekaj skupnih značilnosti, medtem ko se v drugih vidikih razlikujeta. Na obeh področjih se uporabljajo komponente, kot so kompresorji, črpalke, toplotni rekuperatorji in ventilatorji, ki nadzorujejo temperaturo določenega okolja in jo ohranjajo v določenem območju.

Medtem ko je namen klimatizacije zagotavljanje udobja za uporabnike, je industrijsko hlajenje pogosto potrebno za zagotavljanje pravilnega delovanja procesa ali pravilnega skladiščenja izdelka. Poleg tega zaradi velike raznolikosti namestitev in možnih konfiguracij obratov izdelava industrijskega hlajenja pogosto zahteva, da sistem prilagodimo po meri.

S svojimi bogatimi izkušnjami v panogi ter široko paleto izdelkov in konfiguracij lahko izpolnimo vse zahteve po visokotemperaturnih in srednjetemperaturnih hladilnih sistemih v različnih sektorjih (industrija hrane in pijač skladiščenje rezanega cvetja, zimski športi, kemična in farmacevtska industrija, …), pomagamo projektantom in monterjem v vseh fazah implementacije sistema ter jim zagotavljajo stalno podporo v celotnem času življenjske dobe opreme.

Živilska industrija

Leto 2016 lahko z vidika kmetijske in živilske industrije razdelimo na dva dela: prvih devet mesecev so zaznamovala zmerna nihanja in le majhne spremembe, medtem ko sta zadnje četrtletje zaznamovala velik zagon in splošni trend rasti.

Proizvodnja hrane se je v primerjavi z letom 2000 povečala za približno 10 %, medtem ko se je celotna industrijska proizvodnja zmanjšala za 20 %.

Kar zadeva izvozne trge, so v Evropi na vrhu Nemčija (+1,8 %), Francija (+3,2 %) in Združeno kraljestvo (+0,9 %). Še en rastoči trg, čeprav je rast vse bolj šibka, je Španija, s porastom v višini +5,3 %. Kar se tiče drugih trgov, ZDA stopnjujejo tempo s porastom v višini +4,8 % (v primerjavi z lanskimi +3,6 %), medtem ko Kanada kaže stabilno okrevanje s +7,7 %, kar je več kot leto pred tem (+5,6 %).

Med najpomembnejšimi panogami so: vinska industrija, kjer je Italija dejansko največja svetovna proizvajalka vina, ki je na prvem mestu po izvoznih količinah in na tretjem mestu po površini vinogradov; slaščičarske dejavnosti na drugem mestu z rastjo +12,5 %; ter mlečno-predelovalna industrija, ki je zabeležila rast višini +5,6 % v primerjavi z letom pred tem. Močno rast z dvomestnimi številkami beležita tudi predelava sladkorja (+23,7 %) in predelava žit (+18,8 %). Sledita jima kava (+8,7 %) ter olja in maščobe (+6,5 %). Kljub rahlemu padcu (-1,5 %) je dejavnost, ki je vsekakor vredna pozornosti, pridelava najbolj priljubljene pijače na svetu: piva. Na trgu piva smo v zadnjih letih priča spremembam: na eni strani velike pivovarne vse bolj težijo k internacionalizaciji, po drugi strani pa rastejo mikropivovarne, ki želijo ustvarjati kakovostne izdelke za nišno potrošnjo.

Italija – država, v kateri pivovarska industrija v državno blagajno prispeva približno 4 milijarde evrov na leto – se ponaša z najvišjo stopnjo rasti v Evropi, saj je v zadnjih petih letih število aktivnih mikropivovarn naraslo za 138 %.

Predelava živil

Da izdelek ohrani vse svoje prvotne organoleptične lastnosti, je v procesu pogosto potrebna uporaba hladilnega sistema.

bossplast predelava zivil

Pri izdelkih, kot so sir, vino, pivo, sadni sokovi in instantna kava, so potrebne nizke temperature med postopkom predelave surovine v končni izdelek.
Odvisno od posamezne faze se lahko zahtevana temperatura giblje od 10–15 °C pa vse
do temperature -5 °C

Shranjevanje izdelkov

Rok trajanja izdelka je odvisen od okolja, v katerem je ta izdelek shranjen.

bossplast shranjevanje izdelkov

Večino izdelkov je pogosto treba hraniti pri temperaturi, ki je višja od njihove temperature zamrzovanja, da se ohranijo vse njihove prvotne organoleptične lastnosti.

Zimski športi

Pri večini zimskih športov je ključno, da drsališče vzdržujete pri želenih pogojih.

bossplast zimski sporti

Led, ki je običajno debel 25 mm, se vzdržuje pri optimalnih pogojih z uporabo goste mreže cevi, po katerih teče ledeno mrzla mešanica vode in glikola.
Ko po ceveh razpršite vodo, nastane površina za drsanje oziroma za druge športe na ledu.

Temperature se razlikujejo glede na vrsto športa: od 4 °C na drsališču za hokej na ledu do -4 °C na drsališču za drsanje

Več o napravah za industrijsko hlajenje Aermac si preberite tukaj.