Kateri prezračevalni sistem je najbolj primeren za hišo?

Najbolj celovita primerjava pasivnih, lokalnih in centralnih prezračevalnih sistemov na primeru stanovanjske hiše.

Ali je prezračevanje sploh potrebno?

Skoraj vsak, ki se danes sooča z gradnjo hiše ali obsežnejšo prenovo stanovanja, se spopada z vprašanjem: »Ali je potrebno vgraditi prezračevalni sistem? Kaj so prednosti in kakšni sistemi so najboljši za mojo hišo ter kakšen je strošek teh sistemov?« Ponudbe na trgu je ogromno, vsak sistem pa ima svoje prednosti in slabosti, hkrati pa ni en tip prezračevalnega sistema rešitev za vse vrste namestitev.

Pridobite predlog rešitve za izboljšanje kvalitete zraka v prostoru

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo prisluhnili ter vam ponudili najboljšo rešitev.

  Prezračevanje potrebujem v:


  Vsota površin vseh prezračevalnih prostorov


  Dovoljene datoteke: jpg, jpeg, png, pdf

  Zakaj prezračevati?

  Čeprav so gradbeni materiali in stavbno pohištvo, s poudarkom na oknih in vratih, ki so na voljo na trgu, izjemno kakovostni in trpežni, ne omogočajo več zadostne stopnje naravnega prezračevanja prostorov.

  Še zlasti po menjavi oken se pogosto pojavi potreba po prezračevanju, ker okna veliko bolje tesnijo, v stanovanju ali hiši pa se občuti slab in zatohel zrak. V najslabšemu primeru se lahko pojavi tudi plesen.

  V zaprtih prostorih preživimo približno 90 % našega življenja, zato ima ugodna mikroklima v zaprtih prostorih izjemen vpliv na dobro počutje, zdravje in učinkovitost. Onesnažen zunanji zrak ima tudi izjemno velik vpliv na notranjo mikroklimo.

  Študija, ki je bila izvedena v 26 državah EU, je pokazala, da je slabša kakovost zunanjega zraka prispevala k večjemu številu bolezni v več kot 67 % primerov (Salda, 2019). Najpogostejše bolezni, povezane s tem, so bile alergije in astma.

  Prevelika relativna vlažnost je glavni razlog za nastanek plesni

  Prevelika relativna vlažnost v prostoru pa je glavni razlog za nastanek plesni. Običajno gre za kombinacijo nepravilne gradnje (toplotni mostovi), nepravilnega ali pomanjkljivega prezračevanja in ogrevanja ter neustreznega režima uporabe prostora.

  bossplast vlaga

  Ker so novodobni domovi čedalje bolj zaprti in zrakotesni, se pri neustreznemu prezračevanju poveča vlaga, ki lahko preseže kritično mejo 80 % ter s tem povzroča nastanek plesni. Vlaga ne nastaja le v kopalnici in kuhinji, ampak jo ustvarjamo tudi, če povsem mirujemo. Med spanjem oddamo v prostor 50 gramov vode na uro, štiričlanska družina pa v enem dnevu ustvari tudi do 5 litrov vode.

  Neustrezna gradnja lahko privede do nastanka toplotnih mostov

  Neustrezna gradnja se lahko kaže z nastankom toplotnih mostov, ki so preprosto povedano mesta na ovoju zgradbe, na katerih prihaja do povečanega prehajanja toplote glede na okolico. Razlogi za toplotne mostove so različni – lahko se stikata dva različna materiala ali pa se pojavljajo zaradi specifične geometrije konstrukcije. Najpogostejša posledica toplotnih mostov je kondenz, hkrati je na tem mestu povečana poraba energije, razvije pa se lahko tudi plesen in druge gljive, predvsem pa se lahko sčasoma poškoduje tudi konstrukcija.

  Napake pri gradnji in neustrezno prezračevanje so najpogostejši vzroki za nastanek vlage in plesni.

  Plesen je pogosto povzročitelj težav z dihali

  Plesen, ki jo sestavljajo mikroskopsko majhne glive, je najpogostejši povzročitelj težav z dihali, predvsem pa povzroča alergije. Najbolj so ogrožene osebe z oslabljenim imunskim sistemom, pri katerih se lahko pojavljajo tudi različne bolezni.

  Plesni sproščajo tudi toksine, ki lahko privedejo do zastrupitve organizma.

  Potrebna je pravilna zasnova prezračevalnega sistema.

  Kako rešiti problem prevelike vlage?

  Če ste v fazi gradnje, je rešitev očitna: potrebna je pravilen pristop k gradnji in pa predvsem pravilna zasnova prezračevalnega sistema.

  bossplast plesen stanovanje

  Odprava prevelike vlage in posledičnega nastajanja plesni je povsem odvisna od vzroka za nastanek tega pojava. Če kondenz ter vlaga in plesen nastajajo zaradi (konstrukcijskih) toplotnih mostov, je sanacija izredno zahtevna in draga, saj je treba odstraniti fasadni omet, zamenjati toplotno izolacijo, posušiti stene in sanirati omete. Če toplotni most nastaja pri balkonu, kjer je bila prekinjena toplotna izolacija, je sanacija še bolj zahtevna.

  Če do prevelike vlage prihaja zaradi zrakotesnosti prostora, zamenjave oken ali neustreznega prezračevanja, se problem lahko reši predvsem s pravilnim prezračevanjem. Priporočljivo bi bilo, da se celotno stanovanje ali hiša zrači na prepih vsaj trikrat dnevno za dve do štiri minute, vendar pa uporabniki za to pogosto nimajo časa, hkrati pa so velike tudi toplotne izgube.

  Kako rešiti problem prezračevanja?

  Problem prezračevanja se lahko reši na vrsto načinov. Poznamo naravne, hibridne in mehanske sisteme, ti pa se naprej delijo na sisteme z rekuperacijo toplote in sisteme brez rekuperacije. Hkrati pa je prezračevanje lahko centralno ali lokalno. Vsak sistem pa ima svoje prednosti in slabosti. In kateri so najbolj priljubljeni?

  Več o prezračevalnih sistemih si lahko preberite v članku Kateri prezračevalni sistemi so najbolj priljubljeni?

  Stopite v stik z nami

  Zaupajte nam vaše potrebe in pomagali vam bomo ustvariti kakovostno bivalno okolje.