Študija primera

Študija primera Pivovarna Mastri Birrai Umbri

V hribih Umbrije, v osrčju Italije, se je začel projekt »Mastri Birrai Umbri« z namenom variti edinstvena kraft piva, ki so plod skrbnega in spoštljivega obdelovanja zemlje.

Po pobiranju se plodovi zemlje predelajo v sladarni, kjer je slad po temeljitem namakanju, čiščenju in nato sušenju pripravljen za nadaljnjo predelavo v pivo.

V pivovarni iz slada, zmešanega z vročo vodo, nastane pivina, ki začne vreti v posebnih jeklenih posodah. V tej fazi se doda hmelj, ki daje pivu značilen grenak okus.

Pivovarna Mastri Birrai Umbri

Po filtraciji v »Whirlpoolu« in začetni fermentaciji – fazi, v kateri se temperatura pivine natančno nadzoruje – se mešanica hitro ohladi (s temperature nad 90 °C na temperaturo med 16 in 25 °C), običajno s posebnimi velikimi toplotnimi rekuperatorji.

Po fazi fermentacije je pivo podvrženo sekundarni fermentaciji v steklenici, v posebnih prostorih z nadzorovano temperaturo in vlago. Zatem je potrebnih še 4 do 12 tednov, preden je pivo Mastri Birrai Umbri pripravljeno za pitje.

Največji izziv je bil uskladiti potrebe po energiji za gretje in hlajenje v proizvodnem procesu z uporabo visokokakovostnih tehničnih rešitev z nizkimi obratovalnimi stroški.

Rešitev, uporabljena za čiščenje vode, ki se uporablja pri proizvodnji piva, je visokotehnološki sistem z ultrafiltracijo in dekarbonizacijo s pretokom 9000 litrov/h. Tudi sistem stisnjenega zraka je bil skrbno zasnovan za skupni pretok 3800 litrov zraka, primernega za živila, na minuto. Sistem za ravnanje z zrakom v polnilnici je model čistega prostora ISO 6 z namensko klimatsko napravo in uporabo difuzorjev z absolutnimi filtri. Distribucija zraka poteka po samočistilnih kanalih, uporablja se tudi protimikrobna obdelava.

Vzpostavljena je bila tudi napeljava za paro z 10 bari, ki je v pomoč pri vrenju in se uporablja tudi pri sterilizaciji v oddelku za stekleničenje. Mehanski in tehnološki sistemi so nadzorovani s polno programirljivim sistemom DDC. Srce pivovarne je hladilna naprava, ki lahko proizvaja hladno vodo za klimatizacijo in ledeno mrzlo vodo za proizvodni proces.

Dejansko je bil sistem zasnovan z namenom:

  • upravljati temperaturo 1 milijona litrov piva na različnih stopnjah proizvodnega postopka;
  • vzdrževati pravilne temperature pogoje in vlažnost v prostorih za stekleničenje in laboratoriju (1.200.000 steklenic na leto);
  • zagotavljati klimatizacijo za pisarne in sejne sobe (ventilatorski konvektorji Aermec serije FCL).

Za klimatizacijo pisarn je poleg tega predviden sistem za prezračevanje z rekuperacijo Aermec iz serije RPL.

Napeljavo za ledeno hladno vodo, potrebna za nadzor in vzdrževanje temperature piva pred stekleničenjem, napaja hladilni agregat Aermec serije NRB.

Visoko učinkovita naprava je zgrajena z modularnim ogrodjem V-blok in ima dva neodvisna tokokroga, ki zagotavljata neprekinjeno delovanje tudi med servisiranjem enega od kompresorjev. Uporaba več kot enega spiralnega kompresorja omogoča učinkovito stopenjsko krmiljenje zmogljivosti, kar hladilnemu agregatu omogoča prilagajanje zmogljivosti dejanskim potrebam sistema, s čimer se optimizira sezonsko razmerje energetske učinkovitosti SEER, izračunano v skladu s specifikacijami Eurovent.

Partnerji pri projektu:

Inženiring gradbenih storitev: FLUPROJECT Studio Associato (pokrajina Perugia) Italija
Mehanski sistemi: Marco Braccalenti
Električni sistemi: Marco Valigi
Proizvodni obrat sladarne/pivovarne izdelal: Kaspar Schulz Bamberg, Nemčija
Mehanske sisteme namestil: Bartolini Termoidraulica
Električne sisteme namestil: Valeri Lanfranco electricians